Vigyázzunk magunkra a fürdőszobában és az illemhelyen is....

Vigyázzunk magunkra a fürdőszobában és az illemhelyen is....

Vigyázzunk magunkra a fürdőszobában és az illemhelyen is....

2021 01 25

A statisztikák szerint Magyarországon háromszor annyian szenvednek balesetet otthon, mint az utakon.

A sérülések több mint harmada fürdés vagy zuhanyzás közben következik be, csak ezután következnek a konyhai balesetek.

Érdekes adat, hogy a szerencsétlenségek több mint 14 százaléka a toalett használata közben fordul elő...

Bár a fürdőszobai balesetek gyakorisága az életkorral egyenes arányban növekszik, ez a veszély nem csak az időseket fenyegeti. A kád, vagy a zuhany körül bekövetkező főleg elcsúszásos balesetek a 15-24 év közöttieknél a leggyakoribbak. A 65 évnél idősebbek leginkább az illemhely közelében (leülés és felállás során) szenvedik el háztartási sérüléseik több mint felét.

A fürdőszobai sérülések diagnózisai között a leggyakoribbak a zúzódás vagy a horzsolás, ezt követi a húzódás vagy rándulás, majd a csonttörések. Az ájulás viszonylag alacsony arányú a balesetek összességét figyelembe véve, ami szintén a 15-24 éves korosztályt érinti leginkább. (Az alkoholfogyasztás komoly tényező lehet, de erre vonatkozó hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre. )

Az elmúlt években a statisztikák szerint a nőknél a fürdőben szerzett sérülések aránya 72 százalékkal volt magasabb, mint a férfiaké. A nők sokkal gyakrabban csúsznak el a fürdőszobában, mint a férfiak - a kutatók szerint ennek oka a gyengébb fizikai felépítés, a gyengébb csontozat.

A legveszélyesebb fürdőszobai tevékenységek közé minden korosztály számára a fürdés, zuhanyozás, illetve a fürdőkádból, zuhanyból történő kilépés tartozik. A sérüléseknek csupán 2,2 százaléka fordul elő a kádba, illetve zuhanyzóba történő bejutás során, míg csak nem 9,8 százaléka kifelé jövet.

Számos dolgot tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a bajt. A kövezet állandó szárazon tartása mellett a kád, a tusoló, illetve a toalett mellé érdemes a falra szerelni olyan kapaszkodót, amely segítségével tompítani, csökkenteni lehet az esést, hiszen a fali sima csempén nem tudunk megkapaszkodni. A korszerű fürdőszoba berendezések elegáns tartozékai közt is megtalálhatjuk már a csempe színében vagy krómozott fémből készült kapaszkodókat.